Programok

1.nap: Megérkezés, ismerkedés, Tivadar bemutatása, közös séta, vacsora. A Tivadari séta során a vendégek megismerhetik a kisközséget, melynek egyetlen főutcája és két mellékutcája van. A folyó árterében kialakított diós ligetben a kempingezni vágyók elhelyezésére van lehetőség, a part menti szórakozóhelyek pedig éttermekkel, hangulatos szabadtéri vendéglőkkel, élőzenével várják a kikapcsolódni, szórakozni vágyó embereket.

2.nap: Kerékpártúra a szatmári részen, fürdés a Bukógátnál. Itt ömlik a Túr folyó a Tiszába. A közelben található a turisták által gyakran látogatott község Szatmárcseke. Nevezetességei közül az Európa szerte egyedülálló „csónakos” kopjafás református temetőt, a temető közepén álló klasszicista Kölcsey síremléket és a Művelődési házban található Kölcsey emlékszobát lehet kiemelni. Ugyancsak a Tisza menti település Tiszacsécse, Móricz Zsigmond szülőfaluja. A Kossuth utca kanyarulatában található az a Móricz Zsigmond Emlékháznak berendezett, taposott szalmával fedett, szabadkéményes parasztház, amelyben egy ideig a Móricz család lakott. A kertben az író egész alakos szobra áll. Érdemes még megtekinteni a műemlék jellegű református templomot és a négyzet alaprajzú műemlék fatornyot. Túristvándiban található az ország talán legszebb ipari műemléke, a vízimalom. A Túr folyón kialakított, ipari műemlék vízimalom a XVIII. században épült és ma is működőképes. Penyigén a régi iskola épületében lévő helytörténeti gyűjteményét, illetve a Lekvár múzeumot (Lekváriumot) tekinthetik meg. Szezonban személyesen megtapasztalhatják a szilvalekvár főzés fortélyait (a cibere ízét). Fehérgyarmaton az 1970-es árvíz itt is jelentős pusztítást végzett. Erre az újjáépítésre emlékeztet a Kossuth parkban elhelyezett Árvízi emlékmű. A város műemlék jellegű épületei a gótikus stílusban épült református templom és a barokk stílusú római katolikus templom. A Szatmár – Beregi Tájvédelmi Körzet állandó kiállítása is itt tekinthető meg.

3.nap: Autóval, vagy lovas kocsival a beregi rész látványosságainak megtekintése. /A vendégek igényeinek megfelelően Gergelyiugornya – szabad strand, vagy Vásárosnamény – Akvapark programmal kiegészítve./ A beregi körút első állomása Vásárosnamény lehet, mely a Tisza, Szamos és Kraszna összefolyásánál helyezkedik el. A város nevezetességei közé sorolandó a Beregi Múzeum, mely e terület népművészetét, régészeti leleteit, emlékeit mutatja be. Vásárosnaménytól 10 km-re fekszik Tákos. Már a 14. században említett falu ékessége a református templom, paticsfalas, zsindelytetős műemlék. A népi barokk épület alig nagyobb egy parasztháznál, famennyezete 58 kazettából álló, virágokkal díszített. Tákostól alig 2 km-re elhelyezkedő Csaroda románkori templomáról és a XIX. századi harangtornyáról ismert. A kirándulás során érdemes még megtekinteni Lónya, Barabás, Vámosatya, Márokpapi, Beregsurány és Beregdaróc község nevezetességeit is.

4.nap: Kenutúra Tiszabecs – Tivadar vagy Tiszakóród – Tivadar útvonalon, meg lehet állni pihenni a Bukógát, Szatmárcseke és Tarpa homokpadján. A program keretében a vendégeknek lehetőségük adódik a „csend” megtapasztalására, a Tisza - parti növény és állatvilág megismerésére. A visszaérkező vendégeket a háziasszony tiszai halakból készített halászlé vacsorával várja.

5.nap: Családi horgászat a házigazda közreműködésével. A horgászat első sorban a férfiak kedvelt időtöltése, ezért ők általában csónakbók, a család többi tagja pedig a partról horgászik, vagy napozással, fürdéssel tölti az időt.

6.nap: Kerékpáros kirándulás a gáton Tarpára, szalonnasütés, borkóstolás a Tarpai hegyen, a kilátóról a beregi síkság megtekintése. Itt található a vidék egyetlen működőképes szárazmalma, Bajcsy-Zsilinszky Endre politikusnak egész alakos szobra és sírja a temetőben látható. A település 1976 óta tájházzal is rendelkezik, melyben a község múltját bemutató állandó kiállítások találhatók. A programban szerepel még Huszti Sándor vállalkozó által létrehozott farm megtekintése, ahol őshonos állatokkal – így többek között szürke marhával, racka juh-hal, mangalicamalaccal – várják a látogatókat.


2 napos túra Kárpátalján Indulás 06 órakor Tivadarról (határátkelés Beregsuránynál) Beregszász városnézés (Vármegyeháza, Törvényszék épülete, Katolikus templom, „Grófi udvar”), – Munkács (Vár megtekintése , Főtéren rövid séta ,1848-49-es szabadságharc Őrhegyaljai csatájának helyszínén felállított obeliszk megtekintése a Latorca partján), - Beregszentmiklós (XIII. században épült vár lakótornyának megtekintése), - Szolyva (Honfoglalás kori lovas-, illetve a Málenkij robotra elhurcoltak emlékműve), – – Vereckei - hágó, Fülöpfalva - Sipot.vízesés - utazás a szállásra Szállás Ökörmező mellett a Nagy-Ág és a Talábor folyó vízválasztójának tetőpontján levő szállodában, (Szauna használata megoldható ) Vacsora helyben Megtett távolság cca.: 300 km

2. nap Reggeli a szálláson Szinevéri – tó, - Európa egyetlen fennmaradt tutajkészítő üzemének megtekintése ( a 2001 évi árvíz megrongálta, jelenleg felújítás alatt ), – Alsókalocsa (XVII századi pravoszláv fatemplom), – Huszt (erődtemplom megtekintése, gyalogtúra a várromhoz), – Nagyszőllős városnézés (Várrom, Perényi Kastély, Vármegyeháza ),– Tiszaújlak turulos emlékmű. . Megtett távolság: cca. 300 km Hazaérkezés a késő délutáni órákban
Az útvonal mentén mintegy 60 km hosszon Nagy – Magyarország határán levő gerinccel párhuzamosan haladunk

A tiszavirágzás megtekintése a tivadari Tisza-hídról.
Időpont: kb. június 27- július 3 közötti időszak a késő délutáni órákban.
Az időpontot különböző időjárási viszonyok módosíthatják.